Den store hytteguiden – alt du må vite om å kjøpe hytte

Er du klar for at hyttedrømmen endelig skal gå i oppfyllelse? Skal du kjøpe hytte, men du føler deg usikker på hvordan du gjør det? Les videre for å finne ut av finansiering, hva du bør tenke på før du kjøper hytte, flotte hytteområder og mye mer.

Slik får du hytte

Hytteprisene har steget betraktelig de siste årene, særlig hytter som ligger rett ved alpinanlegg. Stadig flere har lyst å skli rett inn i alpinløypen fra hytten, uten å måtte komme seg til skitrekket først. Vanlige fjellhytter har også steget i pris.

Det er allikevel fullt mulig å finansiere hyttedrømmen, uten å blakke seg helt.

En god løsning er å leie ut hytten når du selv ikke bruker den. Enkelte opplever at omtrent hele hyttelånet blir dekket. Andre sitter igjen med penger til overs, takket være hytteutleie.

Det hele spørs selvsagt på hyttens standard og beliggenhet. Du bør derfor vurdere hvor enkelt det blir å leie den ut, dersom du skal satse på hytteutleie.

Vi anbefaler at du prater med bookingselskap, eiendomsmeglere og andre som leier ut hytter i det aktuelle området. Det lønner seg alltid å gjøre grundige undersøkelser på forhånd.

Du bør også sette opp et budsjett og anslått utleieinntekt, basert på hvor hyppig du leier den ut. For eksempel, sommerhytter har kortere utleiesesong enn fjellhytter.

Hva du bør tenke på ved kjøp av hytte

Det er flere ting du bør vurdere før du kjøper deg hytte. Enkelte prioriterer å komme seg i skiløypen uten bil, mens andre vil ha kort avstand til fiskemuligheter og vakker natur.

Du bør også vurdere hvilken standard som er viktig for deg. Dersom du er fornøyd med enkel standard, kan du få rimelige hytter som ligger i naturskjønne, flotte omgivelser. Deretter kan du sakte, men sikkert oppgradere standarden selv.

Du bør imidlertid ikke kun fokusere på kjøpesummen – det koster å ha hytte, året rundt. Sett deg derfor opp et realistisk budsjett med vedlikehold og andre kostnader som strøm og veiavgift.

Jo bedre kontroll du har over alle utgifter, desto enklere blir det å finne en fin hytte som passer for ditt budsjett.

Finansiering og hyttelån

Mange velger å ta opp hyttelån for å finansiere hytten, selv om rentene ofte er høyere enn vanlige boliglån. Dette er rett og slett et lån med sikkerhet i hytten.

En annen mulighet er å undersøke om du kan utvide boliglånet og finansiere hytten på den måten.

Vi anbefaler at du bruker god tid på å undersøke bolig- og hyttelån for å få så gode betingelser som mulig. Det er heller ikke sikkert at hovedbanken din vil gi deg lån til eldre hytter eller til oppussing av disse. Et godt alternativ da kan være Instabank, som tilbyr deg å låne opptil fem millioner med sikkerhet i din primærbolig. På den måten får du penger du kan bruke til oppussing eller kjøp av hytte.

Låneeksempel:
Nom.rente 5,7%. Eff.rente 6,32%, 800.000, o/24 år, kostnad: 732.049, Totalt: 1.532.049.

 

Fordeler og ulemper ved å eie hytte

Det er mange som drømmer om hyttelivet, men har du egentlig undersøkt fordeler og ulemper ved å eie hytte?

Her går vi gjennom de viktigste punktene. Det er allikevel smak og behag som til syvende og sist avgjør om du bør kjøpe hytte eller ikke.

Fordeler:

  • Et fast sted å reise til som er ditt eget
  • Du har fri tilgang, akkurat som du vil
  • Et sted hvor du kan skape mange gode minner for barna
  • Du kan virkelig gjøre området til ditt eget
  • Du kan tjene penger på utleie

Ulemper:

  • Du må utføre vedlikehold
  • Du er ikke like fri til å dra til nye steder hver ferie
  • Du må sette av penger til skatt og avgifter

Nydelig utsikt

Velg riktig hytteområde for deg

Sist, men ikke minst, så må vi understreke hvor viktig det er å velge riktig hytteområde for deg. Vil du helst bo for deg selv langt ute i naturen?

Foretrekker du travle hyttefelt med mye sosialt samspill og kort tilgang til alpinanlegg? Vil du helst bo på fjellet eller ved sjøen? Hvor lang reisevei er optimalt for deg? Hvordan er været i området? Hvilke fasiliteter er det i området?

Når du har fått svar på disse spørsmålene, så kan hyttejakten starte. Lykke til!

Låneeksempel: Nom.rente 5,7%. Eff.rente 6,32%, 800.000, o/24 år, kostnad: 732.049, Totalt: 1.532.049

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.