Hvordan handle smart på salg? Og – hvordan vet du at varen faktisk er på salg?

Tiden hvor salg var forbeholdt januar og en måned om sommeren er forbi! I dag er det praktisk talt mulig å gjøre gode kjøp og handle på salg året rundt.

Den kraftige veksten innen netthandel de siste årene har gjort konkurransen innen retail beinhard, både på nett og blant de fysiske butikkene. Butikker kjører jevnlige kampanjer med gode rabatter for å få varer ut av butikkene og gjøre plass til nye. Hørt om sesongsalg, månedssalg, weekend-deals, Black Friday, Black Week og Cyber Week…? Listen er lang og tilbudene er mange.

Hvordan skal du vite at du gjør et godt kjøp og at du faktisk handler på salg i jungelen av tilbud, deals og kampanjer?

7 hete tips for å gjøre gode kjøp!
Start med å skrive en liste over varer du ønsker å kjøpe og merker du prefererer. Da kan du planlegge kjøpene samtidig som du kan følge med dersom varen kommer på salg.
Noen merker er sjelden rabattert, men det er allikevel mulig å gjøre gode kjøp om du følger med!

1. Meld deg på nyhetsbrev hos dine favorittbutikker!
De store kjedene og nettbutikkene har jevnlige utsendelser av nyhetsbrev. Her kan du følge med på produktnyheter og kommende kampanjer.

2. Meld deg inn i kundeklubber!
Flere og flere belønner sine egne medlemmer (les: kunder) med spesialtilbud og kuponger. Det er egne nyhetsbrev til klubbmedlemmer med egne deals. I tillegg kan du bli invitert til handlekvelder og andre happenings.
Vær selektiv på hvilke kundeklubber du ønsker å være medlem i så du ikke bombarderes av mailer og SMS.

3. Følg Facebook siden og Instagram
Her kan det legges ut egne kampanjer. For varer som sjelden rabatteres er det mulig å få informasjon om kolleksjonssalg og prøveutsalg. Her kan du gjøre gode kupp, og varene er ofte rabattert fra 30-80 %!

4. Følg med på lagersalg
Lagersalg.no har egen nettside og påmelding til nyhetsbrev. De sender ut info om neste lagersalg fra større og mindre aktører.

5. B-vare salg
Elektronikk, bygg og annet har egne utsalg hvor de selger helt utmerkede varer som B varer. Dette er varer som ikke kan selges i butikk direkte til forbruk pga småfeil. Den eneste feilen kan være feil ved emballasje.

6. Kredittkort med egne fordeler og deals
Betaler du med et kredittkort kan du ofte få både rabatter og deals. Orienter deg om hvilke kort som tilbyr fordeler som passer dine innkjøp.
Når du betaler med kredittkort bør du også være oppmerksom på øvrige betingelser, slik som rente. Dersom du skal gjøre større innkjøp som du må betale ned over litt lenger tid bør du bruke et kredittkort med lav rente. De fleste kredittkort har en rente på over 20%, mens Instapay Mastercard tilbyr en av markedets laveste renter på 14,9 %. Det kan være et godt alternativ dersom du skal betale ned over tid.
Låneeksempel: nom. rente 14,9 %, eff. rente 18,13 %, 45 000 kr, o/1 år, kostnad: 4 194 kr, totalt: 49 194 kr

7. Egne outlet butikker
Diverse outlets, mindre og større, har dukket opp de siste årene. En av de største er Norwegian Fashion Outlet i Vestby. Her får du merkevarer fra 30-80 % rabatt. De er spesielt kjent for sine Black Friday tilbud.
Noen kjeder har også egne outletbutikker, noen ganger pop-up butikker, hvor de selger unna fjorårets varer til sterkt rabatterte priser.

Hvordan vet du at varen faktisk er et godt kjøp?
Noen kjeder kjøper inn egne partier med kampanjemodeller som er tilnærmet lik originalen og som da oppfattes som et tilbud. Det er strenge regler knyttet til salgsmarkedsføring og kommunisering av priser i Norge. Dersom varen ikke er solgt før kan man ikke henvise til veiledende pris og deretter informere om en tilbudspris. Da er i prinsippet tilbudsprisen den som er veiledende og butikken kan ikke skrive at den er for eksempel 50 % rabattert.

Sjekk ellers nettsteder som prisjakt, prisguiden og Google. Her får du enkel oversikt hvilke pris ulike aktører tilbyr på en vare. Dersom varen du skal ha ikke er oppført på disse stedene bør du på egenhånd besøke nettbutikker du tror kan ha samme eller lignende vare og sammenligne priser. Vær kritisk.

Handlevett og guidelines når man handler på salg
Vær bevisst på eget forbruk. Dersom du ikke “trenger” varen blir det ikke lønnsomt i lengden å handle på salg bare fordi det er salg. Benytter du deg av kredittkort som gir ekstra avslag bør du huske å betale alt tilbake i den rentefrie perioden. Alternativt om du skal betale ned over litt tid, bruk et kredittkort med lav rente, slik som Instapay Mastercard. Låneeksempel: nom. rente 14,9 %, eff. rente 18,13 %, 45 000 kr, o/1 år, kostnad: 4 194 kr, totalt: 49 194 kr

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.