Pengerådene du må lese før ferien: – Betal i lokal valuta

For de fleste nærmer sommerferien seg med forlokkende stormskritt, og målet må være at den skal være avslappende, hendelsesrik og gi overskudd for resten av året.

Da er det viktig å ta grepene som forhindrer unødvendige og uforutsette økonomiske hindre, og banksjef i Instabank, Robert Berg, har tipsene du trenger før du går inn i reisemodus.

Ha litt kontanter tilgjengelig

Mange lurer på om de trenger å ha kontanter med på reise, nå som bankkortet for lengst har overtatt som betalingsmiddel. Svaret er nok fortsatt ja.

– I Europa og ellers i verden er det slett ikke uvanlig at drosjesjåfører eller småbutikker nekter å ta kort . Og i de situasjonene på ferie, hvor slitsomt er det ikke å lete etter en minibank? Som en buffer bør man alltid ha med et dags forbruk av kontanter, sier Robert Berg.

Mer enn det anbefaler han likevel ikke, ettersom penger du mister eller blir frastjålet er penger du aldri får igjen.

Betal i lokal valuta

Og ja, dette er selv om selgeren ikke er enig. At du betaler i norske kroner lønner seg for selger, men ikke for deg på ferie.

– Når du bruker bankkortet skal du alltid velge lokal valuta. Kortselskapene gir deg nesten alltid en bedre kurs en selger. Selgerne vil at du skal velge norske kroner, og det er fordi utsalgsstedene tjener på å håndtere valuta – det er det ikke alle som er klar over, sier Instabank-sjef Berg.

Trenger du finansiering til ferieturen? Les mer om ferielån fra Instabank

Kredittkort gir sikkerhet – men vurder fleksibelt lån

Argumentene for kredittkort på reise har blitt utbredt med årene, men det er det gode grunner til: Allerede måneder før du drar får du fordeler av å bruke kredittkort når du bestiller flyreise og hotellopphold.

– Man kan få bonus og rabatt på både selve reisen og underveis om man bruker kredittkort på disse transaksjonene. Men husk å sjekke hvilke goder din leverandør gir deg, og hvis du ikke er sikker på at du vil klare å betale hele kredittkortregningen når den kommer, er det bedre å skaffe seg en fleksibel lånekonto som har mye lavere rente enn et kredittkort, sier Robert Berg.

Ifølge 2016-tall fra Finansportalen har 348 av 382 kredittkort som er i bruk hos vanlige forbrukere en effektiv rente på over 25 prosent årlig ved en gjeld på 20 000 kroner. Den renten slår inn etter forfallsdatoen på hver kredittkortregning, så om du ikke betaler hele summen, øker gjelden betydelig for hver eneste måned.

– Et fleksibelt lån fra Instabank har en gjennomsnittlig rente på bare 13 prosent. Så selv om renten løper fra det øyeblikk du benytter deg av kreditten, er renten såpass mye lavere at det er et mye smartere alternativ dersom du trenger å spre nedbetalingen over litt lenger tid, sier Robert Berg. Du kan også velge å kun betale et minimumsbeløp i måneden.

På tur med hele storfamilien? Stadig flere feirer store dager med hele gjengen på ferie

God reiseforsikring = ro i sjelen

Du får også sikkerhet på kjøpet når du bruker kredittkortet til å betale for varer. Si at du eksempelvis kjøper en eksklusiv klokke, som ikke virker slik den skal.

– Med vanlig debitkort blir summen trukket direkte fra kontoen. Men hvis du betaler med kredittkort, har du helt andre muligheter: Hvis du kan bevise for kredittkortselskapet at det er noe galt med klokka, kan de kreve kjøpssummen tilbake, sier Berg.

Kjøpsforsikring følger med flere typer kredittkort, så du har også muligheten til å få refusjon dersom en vare blir ødelagt på turen.

Det er vanlig at også reiseforsikring er inkludert i kredittkortavtalen, men det er viktig å sjekke hva forsikringen dekker og når den gjelder – det er nemlig en fare for at den kan være mangelfull.

Vet du hva reiseforsikringen din dekker? Mange har opplevd å bli skuffet. Noen tror for eksempel at forsikringen dekker alle i familien, men oppdager senere at bare én av dem er dekket.

– Dette vil du helst oppdage før du reiser, så du vet hvilke reiseforsikringer familien bør ha. Unngå ubehagelige overraskelser, og sjekk nøye hva reiseforsikringen dekker før du drar på tur, sier Instabank-sjefen.

Ikke minst: Husk at avbestilling- eller reisesykeforsikring ofte ikke gjelder svangerskapsproblemer, og at en del erstatninger ikke gjelder etter fylte 70 år- Standard reiseforsikring er også i mange tilfeller begrenset til reiser på maks 60 dager.

Her er et par eksempler på hva reiseforsikringen din trolig ikke tar seg av:

  • Gjenstander som er tapte, mistet eller ødelagte
  • Ulykker eller skader som inntreffer ved risikoaktiviteter som hanggliding eller dykking
  • Yrkesreiser betalt av arbeidsgiver
  • Reiser overført til andre personer
  • Arrangementer som blir avlyst av arrangøren

Oftest får du heldigvis ikke bruk for reiseforsikringen, men passer du på å sjekke alt på forhånd, kan du puste rolig ut med god samvittighet. Og det er jo det sommerferie dreier seg om?

Trenger du reiseforsikring? Her kan lese mer om forsikringer fra Instabank.

Låneeksempel: Effektiv rente 15,29%, 65 000 kr, o/5 år, kostnad: 26 739 kr, totalt: 91 739 kr.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.