Syv bankord det er lurt å kjenne til

Hva er egentlig et forbrukslån, hvorfor kan det være smart å refinansiere og hva er forskjellen på nominell og effektiv rente? Disse og flere begreper er det smart å kjenne betydningen av.

Personlån

Kjært barn har mange navn. Personlån – også kalt privat- og forbrukslån – er et lån man kan få uten å stille sikkerhet i eiendeler.

– De fleste som tar forbrukslån har en langsiktig sunn økonomi, men møter gjerne et kortsiktig behov som man trenger ekstra penger til, forklarer banksjef Robert Berg.

Han legger til at det kan dreie seg om alt fra å kjøpe nye hvitevarer til å finansiere siste rest av en drømmereise eller ny bil. Et personlån gir deg muligheten til å bruke pengene på akkurat hva du vil eller har behov for, og siden lånet er usikret, bryr ikke banken seg om hva pengene går til. Et forbrukslån har som regel høyere rente enn et sikret lån, men lavere rente enn et tradisjonelt kredittkort.

Så kan det egentlig være klokt å ta personlån?
I noen tilfeller kan det lønne seg. Har du ulike småkreditter hos forskjellige aktører betaler du både termingebyrer og renter til hver og en av dem. Ved å refinansiere smålånene dine og samle dem til ett lån, får du gjerne en lavere rente samt at du unngår alle termingebyrene. På den måten kan du spare mye penger. Det gir deg også bedre oversikt over din egen økonomi.

Et annet eksempel der det kan være gunstig er når du har muligheten til å gjøre en typisk god deal. Går du for eksempel med planer om å kjøpe båt og kommer over en som lå ute for salg til 300 000 kroner i vår, men som er justert ned noen titusener kroner om høsten kan personlån være det som skal til for å oppfylle planene. I stedet for å spare de siste tusenlappene og ha råd til denne båten når prisen tradisjonelt sett har steget igjen, kan du finansiere båten med et personlån og heller betale ned lånet over like lang tid som du hadde brukt på å spare opp midlene.

Fleksibel nedbetaling

Fleksibel nedbetaling betyr at du kan velge å betale kun et månedlig minimumsbeløp om du foretrekker, og heller betale mer i perioder med bedre likviditet. Hos Instabank har vårt fleksible lån slik type nedbetaling. Lånet fungerer slik at du får en konto med en øvre grense (ramme) for hva du kan ta ut som lån, og du betaler renter, gebyr og et avdrag som tilsvarer 1,67 % av benyttet kreditt på det du overfører til din brukskonto. Dette er fint for deg som ønsker å alltid ha finansiering tilgjengelig, samt muligheten til å tilpasse lånet og nedbetalingen til din økonomi.

Les mer om fordelene med et fleksibelt lån

Nominell og effektiv rente

Banker opererer med det vi kaller nominell og effektiv rente. Nominell rente er den påløpende renten på lånebeløpet for en bestemt periode, mens effektiv rente er den nominelle renten + diverse gebyrer som termin- og etableringsgebyr. Det er den effektive renten som faktisk forteller deg hva den totale kostnaden for lånet vil være.

Kredittverdighet og betalingsanmerkning

Kredittverdighet spiller en viktig rolle når renten på lånet ditt skal bestemmes. Det finnes egne selskaper som arbeider med å regne ut personers kredittverdighet med utgangspunkt i en rekke faktorer som for eksempel bosted, alder, inntekt og formue.

Har du betalingsanmerkning – noe du får dersom du tidligere har unngått å betale regningene dine før de har gått til full inkasso – sender det signaler til banken om at det er en sjanse for at du ikke evner å betale regningene dine. Dette vil alltid trekke ned kredittverdigheten din, og hos Instabank er ett av kriteriene for å søke om lån at man ikke har aktive betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger slettes så snart du har gjort opp en eventuell inkassosak.

Betalingsforsikring

Tar du lån hos oss får du tilbud om betalingsforsikring. En forsikring som gir deg større trygghet om noe uforutsett skulle skje. Forsikringen omfatter blant annet tap av liv, midlertidig og fullstendig arbeidsuførhet, ufrivillig tap av arbeid og sykehusinnleggelse.

Vi tilbyr lån tilpasset din økonomi – les mer om hvordan du kan søke lån.

Låneeksempel: effektiv rente 15,29%, 65 000 kr, o/5 år, kostnad: 26 739 kr, totalt: 91 739 kr.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.