Venter du barn? Her tipsene til hvilket babyutstyr du trenger

Ventetiden før babyen kommer er til for å glede seg – men også for å planlegge. Gjør deg klar til å bygge rede med disse tipsene.

Det er ikke bare klær, leker og bleier barnet vil trenge når det kommer til verden, men hva annet skal du egentlig prioritere? Ja, det kan være utfordrende å vite svaret i det enorme utvalget av babyutstyr – særlig når du venter din første baby. Cecilie Kittelsen er butikksjef for Babycare i Kristiansand, og tipser om de mest nødvendige innkjøpene.

Barnevogn – lag en liste med kriterier

Barnevognen er det viktigste babyutstyret du skal ha, og også det dyreste. Og i jungelen av vogner med ulike funksjoner og kvaliteter, kan det definitivt være vanskelig å finne frem.

– Start med å stille deg noen spørsmål: Hvilket underlag skal du trille på? Har du plass til en stor barnevogn hjemme? Skal du bare gå tur med vognen, eller vil du ha muligheten til å løpe? For å avgrense utvalget, bør du skrive en liste med viktige kriterier, sier Kittelsen.

Viktige kriterier før du kjøper barnevogn:

  • Størrelsen på barnevognen: Det finnes både små og store vogner. Finn ut hva du har plass til hjemme, i bilen, eller når du reiser kollektivt.
  • Størrelse på bag- og sportsdel: Bagdelen er for spedbarn og sportsdelen er for litt eldre barn. Blir barnet født på høsten eller vinteren bør du gå for en større bagdel med plass til dunpose. Sportsdelen avgjør om barnet skal sitte fremover eller bakover senere.
  • Hjul: Små gummihjul passer utmerket for bytrilling, men i røffere terreng er det store hjul med luft som gjelder. Velg hjul ut fra hvor du skal trille.
  • Skjerming: God skjerming beskytter barnet for vind, regn, sol og snø. Velg derfor beskyttelsen som er aktuell for været der du bor.
  • Tekstil: Materialer som ikke falmer holder barnevognen fin i flere år. Da kan du bruke den hvis det kommer en lillesøster eller lillebror.
  • Oppbevaring: Mye oppbevaringsplass lar deg ta med mer utstyr på tur. Ta gjerne med litt bagasje for å teste hvor mye du faktisk får plass til i barnevognen.

Trenger du ekstra finansiering til å kjøpe babyutstyr? Les mer om lån

Barnesete til bil er påbudt

Det første utstyret du trenger får du behov for allerede når dere forlater sykehuset. Ja, vi snakker selvsagt om barnesete til bil.

– Mitt tips er å kjøpe barnesete med et feste som kan brukes til ny stol senere. Du må nemlig bytte ut barnesetet til noe større etter 9-18 måneder, og da er det deilig å slippe å kjøpe ny base, sier Kittelsen.

Et barnesete som er for stort for bilen vil gå utover barnets sikkerhet, så velg det som passer i bilen. Vurderer du å kjøpe brukt? Ikke gjør det uten å kjenne historikken. Barnesetet skal kastes hvis det har vært i en kollisjon eller blitt skadet. Dessuten bør det ikke være eldre enn fem år. Støtabsorberende materialer som plast og isopor blir porøse med tiden.

Barneseng – velg riktig madrass

Ønsker du at barnet skal sove i en sprinkelseng, eller vil du ha en barneseng som kan bygges ut i takt med barnet som vokser? Det er mange typer barnesenger og prisene varierer stort, så velg seng etter behov og økonomi. Det er uansett ikke selve sengen du må konsentrere deg om når det kommer til babyens sovested, forklarer Kittelsen:

– Det er ikke alle som vet at barn trenger ulik støtte i ryggen avhengig av alder. En babymadrass må derfor være fastere i skummet enn madrassen til eldre barn. Velg gjerne en madrass med to sider – den ene beregnet for babyer mellom 0 og 1 år, den andre tilpasset 1- til 3-åringer.

Barnets seng skal alltid være tørr og ha god tilgang på oksygen. Derfor skal madrassen ha luftehull, og madrasstrekket må kunne tas av og vaskes uten å bli ødelagt.

Babycall – vit at barnet har det bra

Med en babycall vet du at minstemann har det bra, selv om du er i et annet rom. Ja, babycallen lar deg se, høre og i noen tilfeller snakke med barnet ditt. Enkelte typer måler temperatur og luftfuktighet, og kan også spille vuggeviser.

– Jeg ber foreldre om å vente med å kjøpe babycall til de er blitt kjent med barnet. Da vet de om det er nødvendig med kun lyd, eller om også video og toveiskommunikasjon trengs. Noen babyer har for eksempel lett for å kaste opp i løpet av natten, og da vil jeg anbefale babycall med video, forteller Kittelsen.

Trenger du ekstra finansiering til å kjøpe babyutstyr? Les mer om lån

Låneeksempel: Effektiv rente 15,29%, 65 000 kr, o/5 år, kostnad: 26 739 kr, totalt: 91 739 kr.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.