Hva er forskjellen på disse lånetypene?

Kjært barn mange navn sies det, og om du noensinne har søkt etter lån så har du sikkert merket at det er mange forskjellige typer å velge imellom; fleksibelt lån, usikret lån, rammelån… Merk at det er ikke bare i navnet forskjellene ligger, men i betingelsene. Her har vi samlet et par av de vanligste lånetypene på markedet i dag, og prøvd å gi en enkel forklaring på dem og et par andre lånebegrep.

Om det er andre begrep du gjerne vil ha forklart så ta kontakt med oss – du vet, vi i Instabank tenker ikke som en bank, vi tenker som deg – og vi er her når du trenger oss.

Hva er forskjellen på disse lånetypene?

Et fleksibelt lån er et lån med en øvre grense for hva du kan ta ut som lån. Du kan velge å kun betale et minimumsbeløp i måneden om du foretrekker, og nedbetalingstiden er fleksibel.

Et rammelån er et fleksibelt lån som du kan bruke til hva du vil, men som krever sikkerhet i boligen din og da som oftest brukes til boliglån.

Et forbrukslån, eller et personlån, er et lån uten sikkerhet som kan brukes til det du vil – og som ikke blir gitt for ett spesifikt formål. Siden et forbrukslån gis uten sikkerhet så er det ofte høyere rente på et forbrukslån enn et lån hvor banken tar pant i eiendelene dine, siden banken da tar høyere risiko.

Et nedbetalingslån kan betales ned på to måter;

  • Et annuitetslån – et lån som nedbetales med like store terminbeløp, helt til lånet er innfridd.
  • Et serielån – et lån med variabelt terminbeløp. Avdraget på beløpet holder seg konstant gjennom perioden mens rentedelen av lånet er synkende, etter hvert som lånet nedbetales.

Lån med sikkerhet, eller pant, er lån hvor banken sikrer seg mot mislighold ved å ta sikkerhet i et objekt som huset eller leiligheten din som er hvorfor det også ofte kalles boliglån.

Hvordan regnes terminbeløpet ut?

Et terminbeløp er den summen du betaler til banken hver termin, som er en spesifikk tidsperiode, som regel så er en termin én måned, og terminbeløpet består som regel av:

  • Avdrag – det er den summen som går til selve nedbetalingen av lånet ditt.
  • Rente – det er bankens kompensasjon for å låne ut penger.
  • Termingebyr – det er bankens gebyr for å dekke sine vedlikeholdskostnader.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Nominell rente er den påløpende renten på lånebeløpet for en bestemt periode.

Effektiv rente er den nominelle renten pluss alle gebyrer og andre kostnader på lånet ditt som for eksempel termingebyr og etableringsgebyr.

Det er den effektive renten som forteller deg hva den totale kostnaden for lånet ditt vil være.

Hva betyr opplåning egentlig?

Opplåning er når man øker et eksisterende lån eller utvider kredittramme.

Er det flere begrep du lurer på som vi kan hjelpe med å forklare eller definere? Ta kontakt med oss i Instabank så skal vi gjøre vårt beste til å hjelpe deg når du trenger det, eller les om våre lånetilbud her.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.